Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΘΝΟΣ TRAVEL BOOK ΣΑΜΟΣ- ΙΚΑΡΙΑ -ΦΟΥΡΝΟΙ

Ελαιόλαδο Σάμου με μακρά παράδοση

«Η εμπιστοσύνη των πελατών μας στην 40χρονη πορεία μας, αποτελεί δέσμευση για εμάς και ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας»

 

Με μακρά παράδοση στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου η «Μάρκου Ι.Π. & ΣΙΑ Ο.Ε» παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές Σάμου εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκίνησε το 1969, όταν στο μικρό αλλά όχι ιδιαιτέρως φτωχικό χωριό μας τα Κουμεικα Σάμου (μιας και η παραγωγή ελαιόλαδου δεν υπήρξε ποτέ ευκαταφρόνητη)  ένας δυναμικός για την εποχή του άνθρωπος, ο πατέρας μας,  ίδρυσε το πρώτο ελαιοτριβείο. Το 1978  παρουσίασε το πρώτο, σύγχρονο ελαιοτριβείο, του οποίου στην συνέχεια αύξησε τη δυναμικότητα παραγωγής», περιγράφει  ο κ. Γιάννης Μάρκου. «Με σεβασμό στην εμπειρία και τη γνώση του πατέρα, με προσοχή και εργατικότητα, με όραμα και προσδοκία για το μέλλον επεκτείναμε την επιχείρηση και το 2006 ξεκινήσαμε σε ένα νέο, διαμορφωμένο χώρο την διαδικασία τυποποίησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τηρώντας σχολαστικά όλους τους κανόνες υγιεινής».

Η επιχείρηση παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που βασίζεται σε δύο ποικιλίες ελιάς. Το μεγαλύτερο μέρος είναι κορωνέικη και σε μικρότερη ποσότητα ντόπια θρουμπολία της Σάμου. «Έτσι συνδυάζουμε τα αρώματα της φύσης της Σάμου με την ποιότητα και φρεσκάδα του κορωνείκου καρπού», τονίζει ο κ. Μάρκου.

Το χρυσό και γλυκό παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από ντόπιες ελιές Σάμου. Είναι διαυγές, εύγευστο και αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις και τα αρώματα του καρπού. Παράγονται επίσης ελιές Καλαμών σε οξάλμη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και το παραδοσιακό, πράσινο σαπούνι, το οποίο δημιουργείται χωρίς χημικά πρόσθετα με την ίδια συνταγή εδώ και 200 χρόνια.

H εταιρία εφαρμόζει αυστηρά τις απαιτήσεις του ISO22000:2015, ενώ παράλληλα έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ.

Πλεονεκτήματα της επιχείρησης αποτελούν η συσσωρευμένη εμπειρία, η άριστη γνώση, η άμεση επαφή με το προϊόν, που της δίνουν προβάδισμα έναντι των μεγάλων εταιρειών. Η «Μάρκου Ι.Π. & ΣΙΑ Ο.Ε»  διαχειρίζεται  όλη τη διαδικασία του προϊόντος, από τη συγκομιδή του καρπού μέχρι την επιλογή της άριστης ποιότητας ελαιολάδου και της τελικής τυποποίηση του. «Η εμπιστοσύνη των πελατών μας στην 40χρονη πορεία μας, αποτελεί δέσμευση για εμάς και ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας», αναφέρει ο κ. Μάρκου. «Αναβαθμίζοντας σταδιακά τις λειτουργίες μας στοχεύουμε στην απορρόφηση, επεξεργασία και τυποποίηση του συνόλου της ποιοτικής παραγωγής ελαιολάδου του νησιού μας και στην προώθηση του σε νέες αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού». Τα προϊόντα της εταιρίας είναι διαθέσιμα στη Σάμο και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη εξάγονται σε 9 χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Αμερική.

Για  να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία και την διαδικασία παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου, ο κ. Μάρκου έχει δημιουργήσει ένα μικρό εκθετήριο, δίπλα στο ελαιοτριβείο. «Εκεί υποδεχόμαστε τους επισκέπτες για να τους ξεναγήσουμε στην ιστορία μας και στην διαδικασία παραγωγής αλλά και να δοκιμάσουμε την ανώτερη γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στο εργοστάσιο μας», καταλήγει ο κ. Μάρκου.

Markou Olive oilΣυνέντευξη στο περιοδικό ΕΘΝΟΣ TRAVEL BOOK ΣΑΜΟΣ- ΙΚΑΡΙΑ -ΦΟΥΡΝΟΙ