Μαζέψτε τις ελιές πιο νωρίς…

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνονται στην ώρα τους και σωστά.

ΠΡΩΙΜΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Τα δέντρα, χρειάζονται τον χρόνο τους, δεν είναι μηχανές…

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι περιμένοντας να ωριμάσουν οι ελιές θα βγάλουμε περισσότερο λάδι. Μετά από έρευνες ειδικών έχει αποδειχτεί ότι με το πέρασμα του χρόνου οι καρποί αρχίζουν να χάνουν υγρασία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καρπός να χάνει βάρος και έτσι να γίνεται ”συμπύκνωση σε ελαιόλαδο. Αν λοιπόν για παράδειγμα θέλουμε να βάλουμε στον μαλακτήρα ένα βάρος 1 τόνου, βάζουμε περισσότερες ελιές χωρίς να το καταλάβουμε και επειδή έχουν χάσει τα υγρά τους (ξερές), έτσι παίρνουμε περισσότερο ελαιόλαδο σαν βάρος  επί τοις 100. Έτσι θεωρούμε ότι βγάζουμε περισσότερο λάδι.

Ένας δεύτερος λόγος που πρέπει να μαζεύουμε τις ελιές μας νωρίς είναι ότι μειώνουμε κατά πολύ το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας (δηλ. καρπός τον ένα χρόνο και τον επόμενο όχι). Μετά από πολλές δοκιμές και συζητήσεις παρατηρήθηκε το εξής, ελιές που μαζεύτηκαν από δέντρα έως τις 15 Δεκέμβρη την επόμενη χρονιά είχαν σχεδόν πλήρη καρποφορία, και λέμε σχεδόν γιατί ο άγριος ραβδισμός πληγώνει τα δέντρα και εκεί παρατηρείται αραιή καρποφορία. Σε αντίθεση τώρα, ελιές που μαζεύτηκαν από δέντρα στα μέσα Γενάρη ή στο πρώτο 10 ήμερο του Φλεβάρη, την επόμενη χρονιά είχαν αραιή καρποφορία έως ακαρπία.

Στην ουσία λοιπόν με το να καθυστερούμε να μαζέψουμε τις ελιές μας, αυτό που τελικά καταφέρνουμε είναι να καθυστερούμε και να ”καταστρέφουμε” την επερχόμενη παραγωγή μας καθώς και να βγάζουμε ελαιόλαδα κακής ποιότητας.

 

 

 

Markou Olive oilΜαζέψτε τις ελιές πιο νωρίς…