Προορισμός μακρινός…καταπράσινος, παραμυθένιος… βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του αρχιπελάγους με έκταση 480 τ.χλμ και σε ελάχιστη απόσταση από τη Μικρασιατική ακτή… η Σαμος…
Απέραντοι ελαιώνες απλώνονται στα χαμηλότερα μέρη της, ενώ γραμμικά αμπέλια καλύπτουν ακόμη και τις πιο ψηλές πλαγιές του βουνού. Αυτές ήταν και στην αρχαιότητα οι κύριες καλλιέργειες του νησιού που έδιναν τα φημισμένα Σαμιακά λάδια και κρασιά όπως και σήμερα. Από τα τρία βασικά προϊόντα, « Σιτον, έλαιον και οίνον΅, τα απαραίτητα για την διατροφή των ανθρώπων, το νησί μπορούσε να εξασφαλίσει τα δυο.
Ελαιύσα, Δορυσσα, Δρυουσα, Υδρηλη, Κυπαρίσσια, Μελαμφυλλος, Φυλλας, Μελανθεμος, Ανθεμίς. Με τέτοια επίθετα η αρχαία φίλολογια ύμνησε τη Σάμο, για τα απέραντα δάση της, για τη μεγάλη ποικιλία φυτών και ανθέων αλλά και για τα πολλά νερά της. Στην εξαιρετικά ορεινή μαρφολογια του εδάφους της λένε ότι οφείλει η ΣΑΜΟΣ και το όνομα της- από μια πανάρχαιη ρίζα SAMA που δηλώνει το ύψος.
Η φύση με τη σειρά της την προίκισε με ευφορία και σπάνιο κάλλος. Η ΣΑΜΟΣ ανταπέδωσε τα δώρα, χαρίζοντας μνημεία μοναδικά και αριστουργήματα της τέχνης, όπως είναι ο ναός της Ήρας, το Ευπαλίνειο όρυγμα, η βιβλιοθήκη του Πολυκράτη, αλλά και σπάνια δείγματα της αρχαίας γλυπτικής, Κούροι και κόρες: και δίνοντας επίσης στο παγκόσμιο πνεύμα μορφές αξεπέραστες : τον Πυθαγόρα, τον επίκουρο, τον Ευπαλίνειο, τον Αρισταρχο και άλλους πολλούς.
Ο πρώτος σημάδεψε, όχι μόνο τη Σάμο αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό. Ο γνωστός σε όλους μας Πυθαγόρας ο Σάμιος (5ος Π.χ αιώνας ) εκτός από σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, γεωμέτρης, θεωρητικός της μουσικης και ιδρυτής της Πυθαγορειας σχολής, υπήρξε και ο κατεξοχήν θεμελιωτής των μαθηματικών με το γνωστό ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ
Η ΣΑΜΟΣ αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για τον Πυθαγόρα, καθώς εκτός από το Θεώρημα του, δημιούργησε και την δίκαια κούπα για να δώσει στους πολίτες της αρχαίας Σάμου το μηνυμα της τήρησης του μέτρου, της ισότητας και της δικαιοσύνης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ονομασία που τελικά υπερίσχυσε για τη Σάμο, ως << Το νησί του Πυθαγόρα >>, με σημαντικότερο αξιοθέατο το άγαλμα του (άγαλμα του Πυθαγόρα) και σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της το Πυθαγόρειο, χωριο που πήρε την ονομασία προς τιμήν του.